Η Δέσποινα Αδάμη , μια νέα ταλαντούχα καλλιτέχνης μίλησε για όλα στο περιοδικό μας!

Με ολοκαίνουριο τραγούδι με τίτλο ” Σε διαγράφω ” απαντάει αποκλειστικά εδώ στις ερώτησης μας, για τους αναγνώστες του The Music Magazine.


Ήταν πολύ σημαντικά αυτά που με ρωτήσατε και ήθελα να δώσω μια κατάθεση ψυχής…

                                                    ” Δέσποινα Αδάμη


  1. Πες μας δύο λόγια για τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη Ρόδο όπου και γεννήθηκα, τα περισσότερα καλοκαίρια μου στη Σύμη και στην Κάλυμνο, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς μου.
Μεγάλωσα σε ένα ήσυχο οικογενειακό περιβάλλον, με πολλή αγάπη από όλους, οικογένεια, συγγενείς, φίλους, με αρκετούς από τους οποίους έχω ακόμα φιλικούς δεσμούς.
Ήταν, ευτυχώς, χρόνια ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αντίξοες καταστάσεις, γεμάτα χαρά κι ανθρώπινη ζεστασιά κι εχω πολύ ωραίες εμπειρίες κι αναμνήσεις.
Με την εγκάρδια καλημέρα, το ενδιαφέρον και την καθημερινή παρέα  των γειτόνων. Με τις γιορτές μας, τις συνεστιάσεις & τα πάρτυ μας κυρίως στα σπίτια, τις εκδρομές μας στη φύση, τις βόλτες μας στο όμορφο νησί, με συγγενείς, φίλους, συμμαθητές. Το χρήμα δεν έρρεε άφθονο στους περισσότερους, όμως η διάθεση περίσσευε. Και γι’ αυτό με την κάθε ευκαιρία μπορούσαμε να περνάμε όμορφα.

Από πολύ νωρίς, η μουσική κέρδισε το ενδιαφέρον μου. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το Δημοτικό σχολείο όπου φοίτησα, γιατί μου έδωσε τα ερεθίσματα και την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω και να καλλιεργήσω την κλίση μου στη μουσική. Ηταν ένα πρότυπο δημόσιο δημοτικό σχολείο, το οποίο έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των μαθητών. Εγινα μέλος της χορωδίας του σχολείου, μιας πολυφωνικής  χορωδίας με εκτεταμένο πρόγραμμα εμφανίσεων εντός και εκτός σχολείου, με πολλές ώρες διδασκαλίας μουσικής, μιας  χορωδίας πολλών απαιτήσεων, αλλά και πολλών παρασήμων, που έχει αφήσει ιστορία στη Ρόδο, για όσους γνωρίζουν.  Εκεί έμαθα να κάνω πολύ καλά σεγόντα .

Είχα, πλέον,βρεί το στοιχείο μου, τον ιδανικό χώρο δράσης και έκφρασης. Πρώτη πήγαινα, τελευταία έφευγα ! Οταν είχαμε παράσταση, από την ένταση πολλές φορές δεν με έπαιρνε ο ύπνος ! Πολύ σύντομα και για τις ανάγκες της χορωδίας, αλλά και για να μπορώ να συνοδεύω τον εαυτό μου, προέκυψε η ανάγκη να μάθω να παίζω ένα μουσικό όργανο. Κατέληξα στο ακκορντεόν, γιατί μου άρεσε πολύ ο ήχος του. Είχα έναν καλό δάσκαλο και μελετούσα πάρα πολύ, έως και 5-6 ώρες την ημέρα σε μεγαλύτερες τάξεις και έτσι είχα γρήγορη πρόοδο, κατορθώνοντας να πάρω αποφοιτήριο στην Α’ Λυκείου, προτού καν τελειώσω το Λύκειο. Θυμάμαι, κοντά στο σπίτι μας υπήρχε και υπάρχει ένα ξενοδοχείο. Οι τουρίστες με άκουγαν να παίζω και τα απογεύματα μαζεύονταν κάτω από το μπαλκόνι μου και κάθονταν στα σκαλάκια απέναντι με τις ώρες, να με ακούνε να παίζω στο ακκορντεόν κομμάτια κλασικής μουσικής και όχι μόνο. Ηταν το πρώτο μου ακρωατήριο !

Ο χρόνος μου μοιραζόταν κυρίως ανάμεσα στη μελέτη των μαθημάτων και την προετοιμασία για το σχολείο και στη μουσική. Έτσι περίπου κύλησαν τα χρόνια αυτά.

 

 

elp2

Δέσποινα Αδάμη

 

2.Πότε ξεκίνησες τα πρώτα σου βήματα στο χώρο;

Είχα πλέον αφήσει τη Ρόδο, είχα ανέβει στην Αθήνα για σπουδές και περίπου προς το τέλος των σπουδών μου είχα συνεργασία με το καλλιτεχνικό γραφέιο του κ. Βακάλη. Εκεί συνάντησα τον μουσικό και συνθέτη κ. Αγγελο Καλαβρυτινό, ο οποίος και ανέλαβε να με προετοιμάσει  καλλιτεχνικά σε εκείνα τα πρώτα μου βήματα. Ηταν ο άνθρωπος που με πρωτοέβγαλε στη δουλειά, είναι αγαπημένος μου φίλος, τον θεωρώ καλλιτεχνικό μου πατέρα και του οφείλω πολλά. Η πρώτη μου εμφάνιση ήταν σε μια γιορτή κρασιού στους Μολάους της Λακωνίας. Ο κόσμος που είχε μαζευτει ήταν χιλιάδες. Ηταν ένα γερό βάπτισμα πυρός. Μαζί μας είχαμε πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν η τραγουδίστρια Μαρίνα Βασιλάκη από τη Νάξο, ή οποία τραγουδούσε κυρίως νησιώτικα. Μαζί της είχα μετέπειτα συνεργασία για αρκετό διάστημα. Την αντικαθιστούσα στα μαγαζιά που δούλευε και τραγουδούσα νησιώτικο ρεπερτόριο, διότι εκείνη είχε πολλές εμφανίσεις και εκτός Αθήνας. Στα μαγαζιά οι μαέστροι άρχισαν σιγά σιγά να μου ζητάνε να λέω και κάποια έντεχνα τραγούδια και ορισμένα λαϊκά, εκτός από τα νησιώτικα. Ετσι, σιγά σιγά, μπήκα στο χώρο.

3. Τι είναι για εσένα το τραγούδι;

Το τραγούδι και η μουσική γενικότερα, δεν είναι για μένα απλά ένα επάγγελμα, είναι τρόπος έκφρασης της ψυχής μου, στη χαρά, στη λύπη, αλλά και στην κάθε περίσταση, σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου, στην καθημερινότητά μου γενικά, είναι η δραστηριότητα που μου αρέσει περισσότερο, είναι τρόπος ζωής, είναι παρέα, είναι φίλος, είναι διέξοδος, θεωρώ ότι είναι πια, αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μου.

 Δέσποινα Αδάμη

4.Πες μας δύο λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία σου δισκογραφικά.
Δισκογραφικά πρωτοεμφανίστηκα στα συλλογικά  CD «Στροφές Αθανασίας»  (2005) και «Συνάντηση» (2007), ερμηνεύοντας τα τραγούδια «ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» (2005) και «ΣΕ ΨΑΧΝΩ ΠΑΝΤΟΥ» (2007), σε στίχους Κώστα Παπαϊωάννου και μουσική Δημήτρη Παναγόπουλου. Σε αυτά τα συλλογικά CD συμμετείχαν γνωστοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως οι Ηλίας Κλωναρίδης, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Ντουνιάς κ.α. Επίσης συμμετείχα στο έργο «5 CD MEΓΑΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ», της FM RECORDS και συγκεκριμένα στα σεγόντα ολόκληρου του «CD2 Σταμάτης Κόκκοτας», σε ενορχήστρωση Μιχάλη Τερζή, όπως και σε vocals στο έργο «Γέφυρα Ρίου Αντιρίου» (soundrack) (2008), που συνέθεσε ο ίδιος συνθέτης.
Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφκή μου παρουσία κυκλοφόρησε από την ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ – MUSICMIRROR τον ΙΟΥΝΙΟ του 2010 και είναι το CD SINGLE  με τίτλο «ΚΑΝΕ ΜΕ ΦΩΤΙΑ» σε στίχους / μουσική της Δέσποινας Καρλή. Ηταν μια αξιόλογη δουλειά με τραγούδια που ξεχώρισαν όπως : «ΜΕ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ», «ΚΑΝΕ ΜΕ ΦΩΤΙΑ», «ΞΑΦΝΙΑΖΟΜΑΙ», «ΑΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΓΕΣ».

Αυτη την περίοδο 2015 – 2016 μια νέα δισκογραφική δουλειά μου είναι σε εξέλιξη. Σε αυτή τη δουλειά, δεν ερμηνεύω μόνο , αλλά έχω γράψει και τους στίχους σε πολλά από τα τραγούδια. Ήδη το πρώτο τραγούδι  έχει κυκλοφορήσει ψηφιακά στο διαδίκτυο και έχει τίτλο «ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΩ», σε στίχους δικούς μου, μουσική του Στέλιου Τζανετή και ενορχήστρωση του Σταμάτη Χρήστου.  Είναι μια λαϊκή ρούμπα που ολοένα και περισσότερο κερδίζει τις εντυπώσεις, όπως φαίνεται από τα views στο youtube, τα likes και τις κοινοποιήσεις στο facebook. Ακολουθούν σύντομα και άλλα πολύ ωραία τραγούδια – εκπλήξεις  Πιστεύω ότι και αυτή η δουλειά μου θα αγαπηθεί εξίσου από το κοινό και θα έχει μια καλή πορεία .

f2

5. Πες μας δύο λόγια για το ολοκαίνουριο τραγούδι σου με τίτλο ” Σε διαγράφω ”.

Συχνά γράφω στίχους, όταν κάτι με αγγίζει και μου γεννά συναισθήματα. Μπορεί να είναι κάτι που έχει συμβεί σε μένα προσωπικά, μπορεί να είναι κάτι που βίωσα μέσω τρίτων.Τους στίχους μου δεν τους χρησιμοποίησα ποτέ ως τώρα, τους κρατούσα φυλαγμένους, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Απλά τους θεωρώ περισσότερο κάτι δικό μου, στο οποίο ανατρέχω και ρίχνω κλεφτές ματιές για να ξαναθυμηθώ καταστάσεις του παρελθόντος,  με το μάτι του παρατηρητή πλέον. Μου αρέσει να κάνω τέτοια σύντομα flashback. Είναι για μένα κάτι σαν το ημερολόγιο που ορισμένοι διατηρούν κι όχι ένα υλικό, πάνω στο οποίο σκόπευα να χτίσω τραγούδια.
Κάπως έτσι προέκυψαν και οι στίχοι  του «ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΩ», το οποίο μπήκε κι αυτό στο συρτάρι, μαζί με τους άλλους στίχους. Το ότι έγινε τραγούδι, το οφείλει κυρίως σε παρότρυνση του μαέστρου  Σταμάτη Χρήστου.

Τα πράγματα έγιναν ως εξής: Είμαστε στην αρχή καλοκαιρινής περιοδείας φέτος τον Ιούνιο του 2015, με τον Xρήστο Παπαδόπουλο (από τα παιδιά από την Πάτρα) και τον Γιώργο Σαρρή (από τους Ζιγκ Ζαγκ). Ο Σταμάτης Χρήστου ήταν ο μαέστρος μας στα πλήκτρα. Σε μια ανάπαυλα της δουλειάς, συζητώντας τα σχέδια μου για μια προσεχή δισκογραφική δουλειά, ο μαέστρος μου συνέστησε τον Στέλιο Τζανετή ως συνθέτη. Με τον Στέλιο γνωριζόμαστε, διότι είμαστε μαζί σε περιοδεία με τη Μαίρη Λίντα, αλλά δε γνώριζα ότι έγραφε μουσική, ούτε ότι είχε studio στη γειτονιά μου. Μου είπε χαρακτηριστικά ο μαέστρος: «βρεθείτε να δείτε πώς μπορείτε να συνεργαστείτε, μόνο βιάσου. Έχεις ήδη καθυστερήσει πολύ (η προηγούμενη δισκογραφική δουλειά μου ήταν το 2010). Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι πάντα ενεργός και δισκογραφικά παρών. Θα ήταν καλό να ετοιμάσετε κάτι άμεσα, ώστε να προλάβουμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και να το παρουσιάσουμε στην καλοκαιρινή περιοδεία». Τότε του είπα πως σε τόσο μικρό διάστημα δεν θα προλάβαινα να ψάξω για στίχους και πρότεινα να δώσω στο Στέλιο να κοιτάξει κάποιους από αυτούς που είχα ήδη γράψει. Αν κάποιος του ταίριαζε, καλώς. Αλλιώς, θα καθόμουν να γράψω νέο στίχο για να επιταχύνω τη διαδικασία. Ο μαέστρος συμφώνησε. Πήγα λοιπόν τους στίχους μου στον Στέλιο και εκείνος για αρχή, για πρώτο κομμάτι διάλεξε το «ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΩ». Το έντυσε με αυτή την ωραία μουσική και έτσι  προέκυψε το το νέο μου τραγούδι «ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΩ».


 

Ακούστε το τραγούδι εδώ…

 


 

 

  1. Που μπορεί να σε απολαύσει κάποιος live;

Εμφανίζομαι σε μια ταβέρνα με λαϊκό και κρητικό πρόγραμμα στο Κερατσίνι. Είναι μαγαζί με πολύχρονη ιστορία και ένα πραγματικά ωραίο, ζεστό περιβάλλον. Παράλληλα, κάνω διάφορες εμφανίσεις και συναυλίες στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, μόνη ή και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.

  1. Σου αρέσει η επαφή με τον κόσμο την ώρα του live;

Μου αρέσει πολύ η ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Πέρα από την επικοινωνία, την αγάπη και τον θαυμασμό που εισπράτει ένας καλλιτέχνης, αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να να «ταξιδεύω» το κοινό, να το κάνω να ξεχνάει για λίγο τα προβλήματα του και ό,τι άλλο το απασχολεί και να ξεφεύγει μέσα από τα τραγούδια μου. Το έχουμε ανάγκη όλοι και πρέπει να ξεφεύγουμε πού και πού από την δική μας καθημερινότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Οι έννοιες, οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ και η ζωή είναι στιγμές που περνάνε και δεν ξαναγυρίζουν, γι αυτό πρέπει να τις ζούμε.
Χαίρομαι, λοιπόν, όταν ο κόσμος τραγουδάει μαζί μου ή όταν ακούει με προσοχή το τραγούδι μου, όταν υπάρχει αυτός ο υπέροχος συντονισμός κοινού – καλλιτέχνη. Αυτό σημαίνει για μένα, ότι το κοινό εκφράζεται μέσα από το τραγούδι που λέω, ότι έχω καταφέρει να αγγίξω την ψυχή του. Ομοίως, όταν κάποιος χορέυει και τα δίνει όλα με το χορό του, αισθάνομαι ότι κατόθρωσα επιτέλους να τον κάνω να σηκωθεί από την καρέκλα του και να ξεδώσει, να τα αφήσει όλα πίσω, έστω για λίγη ώρα.Και αυτό μου δίνει μια μεγάλη ικανοποίηση. Χαίρομαι και συγκινούμαι ακόμη περισσότερο, όταν ο κόσμος ζητάει να ακούσει δικά μου τραγούδια.


 

αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να να «ταξιδεύω» το κοινό…

”Δέσποινα Αδάμη”


 

  1. Είσαι μια εμφανίσιμη νέα γυναίκα, πιστεύεις ότι παίζει και αυτό ρόλο στην επιτυχία που γνωρίζεις;

Η καλή εμφάνιση προσφέρει σε όλους και παντού μια πρώτη θετική εντύπωση. Οσον αφορά το κοινό, που είναι ο τελικός αποδέκτης – ακροατής της  δουλειάς μου, αν ήμουν μοντέλο, θα αρκούσε η εμφάνιση και μόνο, αλλά εφόσον πρόκειται για τραγούδι, ο ακροατής περιμένει να ακούσει και κάτι καλό για να ευχαριστηθεί και να με αποδεχτεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει και μια καλή φωνή, να είσαι καλός τραγουδιστής, να έχεις την τύχη να πείς καλά τραγούδια που θα αρέσουν και θα αγαπηθούν από τον κόσμο. Έχουμε, και σήμερα ακόμα, πολλά παραδείγματα καλλιτεχνών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δεν είναι εμφανίσιμοι και όμως σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, ακριβώς γιατί έχουν πεί καλά τραγούδια. Για τον κόσμο λοιπόν, για το κοινό, η εμφάνιση του καλλιτέχνη δεν παίζει ρόλο στο να τον αποδεχτεί και να αγαπήσει τη δουλειά του. Αν το τραγούδι είναι καλό, ο κόσμος θα το αγαπήσει και θα το κάνει επιτυχία !!!!

Όμως, όπως και σε κάθε δουλειά, έτσι και στη δική μου, η καλή εμφάνιση που διαθέτω θα μπορούσε να είναι το μέσο για να μου ανοίξουν κάποιες  χρήσιμες πόρτες , εφόσον φυσικά ήμουν διατεθειμένη να πορευτώ κατ’ αυτό τον τρόπο. Όμως, δεν ακολούθησα ποτέ το σκεπτικό αυτό και ό,τι έκανα ως τώρα, ό,τι έχω καταφέρει στη δουλειά αυτή, μικρό ή μεγάλο, το έχω κάνει με την όποια αξία έχω, με προσπάθεια, πολλή δουλειά, πολλές θυσίες  σε όλους τους τομείς της ζωής μου, προσπαθώντας να έχω πάντα ψηλά το κεφάλι και την αξιοπρέπειά μου άθικτη.

Σε κάθε δουλειά, αλλά ειδικά στην τέχνη, θα πρέπει νομίζω κανείς να είναι απολύτως συνειδητοποιημένος στο τι προσδοκά, τι θεωρεί επιτυχία, με ποιους τρόπους θα προσπαθήσει να την κατακτήσει, ποια είναι τα οριά του, ποια είναι τα stop του, αλλιώς κινδυνεύει να συντριφτεί εσωτερικά αλλά και εξωτερικά !!!!

Για μένα επιτυχία θα είναι , αφενός να καταφέρω να παραμείνω στη δουλειά αυτή που τόσο αγαπώ, να καταφέρω να επιβιώσω μέσα από αυτήν, αφετέρου να καταφέρω να έχω στο ενεργητικό μου ωραία τραγούδια που ο κόσμος θα γνωρίσει και θα αγαπήσει, τα τραγούδια μου ! Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, τα μαγαζιά έφτασαν να δουλεύουν μία – δυό μέρες το πολύ και με τρανταχτά ονόματα. Η διασκέδαση αποτελεί πλέον είδος πολύτελείας για έναν κόσμο που δοκιμάζεται καθημερινά τόσο πολύ οικονομικά, αλλά που ακόμα, ευτυχώς, νιώθει ζωντανός και έχει διάθεση να γλεντήσει !!!! Όλα αυτά  όμως, με αξιοπρέπεια και ήθος. Αν δεν καταφέρω να επιβιώσω στη δουλειά αυτή με αξιοπρέπεια, θα πρέπει να αλλάξω δουλειά. Αυτό ήταν και είναι το σκεπτικό μου.

Η καλή μου εμφάνιση λοιπόν, όπως την επισημαίνετε, δεν έπαιξε ρόλο στην επιτυχία μου, διότι δεν την εκμεταλλέυτηκα ποτέ. Προχώρησα και προχωρώ με την αξία μου, την προσπαθειά μου και όπου βγεί !

 Δέσποινα Αδάμη


Δέσποινα Αδάμη

  1. Επόμενα δισκογραφικά βήματα;

Για την ώρα τα σχέδια προβλέπουν να ολοκληρωθεί η νέα μου δισκογραφική δουλειά που είναι σε εξέλιξη και να προβληθεί στο κοινό. Απο κεί και πέρα, βλέπουμε.Υπάρχουν πάντως πολλές ιδέες και είμαι βεβαίως ανοικτή σε κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση.

  1. Δώσε μας ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του περιοδικού The Music Magazine

Κατ΄αρχήν τους ευχαριστώ, αν έφτασαν ως εδώ και διάβασαν όλη την συνέντευξη που έδωσα!!!
Ξέρω ότι ήταν πολλά αυτά που είπα, αλλά ήταν πολύ σημαντικά αυτά που με ρωτήσατε και ήθελα να δώσω μια κατάθεση ψυχής. Δεύτερον, θα τους συμβούλευα να ακούνε μουσική, όμως  να την ψάχνουν πρώτα, να ανακαλύπτουν και να ακούνε και νέους καλλιτέχνες που συχνά έχουν να δείξουν πολύ ωραία πράγματα! Τρίτον, να κάνουν πάντα στη ζωή αυτό που αγαπάνε, αρκεί να έχει ηθική και αισθητική !!!!


Ευχαριστούμε την Δέσποινα Αδάμη για την αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας, και τη κατάθεση ψυχή της όπως η ίδια αναφέρει… ομολογουμένως μια από της καλλίτερες συνεντεύξεις στο περιοδικό μας μέχρι στιγμής!

Βρείτε Δέσποινα Αδάμη στο Facebook…

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://www.facebook.com/adamidespoina.official.page/?fref=ts”]Official Facebook Page[/button]

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.