Η ψυχική υγεία είναι ένα κομμάτι ιδιαίτερο για το κάθε άνθρωπο . Η σκέψη υπάρχει μέσα στο χρόνο ώπου σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι μεταβάλλουμε τις σκέψεις μας , ανακαλύπτουμε νέα πράγματα , αναπτύσουμε τις δεξιότητες μας , αναζητούμε το μέλλον . Η ψυχική υγεία πέρασε μέσα από διάφορα μοτίβα της ανθρώπινης ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού . Από την αρχαία Ελλάδα , στα αρχαία ασκληπιεία ώπου η θεραπευτική σχέση εντοπίζονταν μεταξύ του θεραπευόμενου και του ιεροφάντη ( ο οποίος αναλάμβανε τη θεραπεία ) μέσω της μεθόδου της ανάλυσης των ονείρων . Η πρώτη κίνηση απομυθωποίησης της ψυχικής ασθένειας γίνεται από τον Ιπποκράτης πατέρα της ιατρικής ο οποίος εισήγαγε τον όρο « φρενίτιδες » , είναι βασική ομάδα ψυχικών διαταραχών με όρους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα όπως είναι η υστερία και η άννοια . Κατά τον Ιπποκράτη οι διαταραχές αυτές δεν οφείλονται σε κάποια δυσηδαιμονία αλλά σε επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις του σώματος και του περιβάλλοντος είτε οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες ( οραγανικά αίτια ) .
Μετέπειτα η έννοια της ψυχικής υγείας διαμορφώθηκε μέσα από μυστικιστικές αντιλήψεις όπως και από τη τάση της μαγείας κυρίως στο μεσαίωνα έως τη νεότερη εποχή και πιο συγκεκριμένα τον 17ο αιώνα ώπου υπάρχουν προσπάθειες για τη θεραπεία των διαταραχών αυτών . Στους επόμενους αιώνες και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα παρατηρείται πως δίνεται βάση στο αίτιο των ψυχικών διαταραχών στον οργανισμό έως τις ημέρες μας ώπου έχουμε την ανακάλυψη των χημικών ουσιών που επιδρούν στον εγκέφαλο και βοηθούν τον οργανισμό .
Οι ψυχώσεις είναι μια ομάδα ψυχικών διαταραχών στις οποίες παρατηρείται έκπτωση – μείωση επαφής με τη πραγματικότητα , τη συνείδηση και το φυσικό περιβάλλον δηλαδή . Τέτοιες είναι η σχιζοφρένεια , η παραληριματική διαταραχή καθώς και η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κ.α .

Μια σύγχρονη και ριζοσπαστική ιδέα και τρόπος απομυθοποίησης  « της τρέλας » τη βλέπουμε στον Μισέλ Φουκώ ( Γάλλος συγγραφέας , φιλόσοφος , ψυχολόγος ) : «  Η ψυχολογία δεν μπορεί ποτέ να πει την αλήθεια για την τρέλα γιατί η τρέλα κατέχει την αλήθεια της ψυχολογίας » .

 

*Αναφέρεται στο στίγμα της ψυχικής υγείας που πολλές φορές οι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν το δικό τους βήμα ανάμεσα μας γίνεται μερικές φορές πηγή έντονου σχολιασμού με άσχημο τρόπο .

 

 

 

 

 

Related Posts