Ο ΕΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή αγωνίζεται να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στην καθημερινότητά του, να κρατήσει καλές σχέσεις μέσα στην οικογένειά του, προσπαθεί να κρατάει ισορροπίες και να βρίσκει μέσα σε όλα αυτά, τον ρόλο του. Προσπαθεί να έχει σταθερή και καλή επικοινωνία με το σχολείο του παιδιού του, με τους δασκάλους και του καθηγητές, καλές και ισορροπημένες σχέσεις με το παιδί του, με το φιλικό περιβάλλον του παιδιού του αλλά και με το δικό του φιλικό περιβάλλον, ισορροπημένες σχέσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον και αποδοτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Είναι κάποιοι και ίσως οι σημαντικότεροι τομείς που επηρεάζουν κατά κόρων τη συμπεριφορά του ατόμου και την τήρηση των κοινωνικών κανόνων. Η ψυχολογική και η κοινωνική αλληλεπίδραση της καθημερινότητας του ατόμου έχει κάποιες συνέπειες στη ζωή του.

Η καθημερινότητα μέσα στην οποία ζούμε κάθε ένας από εμάς, έχει τόσες απαιτήσεις, υποχρεώσεις, δυσκολίες,αναποδιές, άγχος και στρες, στενοχώριες, απογοητεύσεις, αγωνία, θυμό,απογοήτευση, αδικία κ.α που πολλές φορές υπερκαλύπτουν τις μικρές και μεγάλες χαρές, τα χαμόγελα και το γέλιο της ζωής.

Ποια είναι η στιγμή εκείνη που ένας άνθρωπος κάνει στροφή προς τον εαυτό του και δημιουργεί τις προσωπικές και κατάλληλες δικές του συνθήκες ώστε να νιώθει ο ίδιος καλά? Ποια είναι η στιγμή εκείνη που ψάχνει να βρει όχι το τι έχει αλλά το ποιος είναι για να δημιουργήσει έναν εαυτό ή να ανακαλύψει έναν εαυτό βαθιά κρυμμένο μέσα του από τον οποίο μπορεί ένα παιδί, ένας έφηβος και κατ’ επέκταση ένας ενήλικας του μέλλοντος να εσωτερικεύσει τους κοινωνικούς, ψυχικούς και σωματικούς κανόνες για τη δημιουργία του δικού του προσωπικού του εαυτού? έναν εαυτό που θα μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις εκάστοτε απαιτήσεις και δυσκολίες της ζωής, έναν εαυτό που να είναι ικανός να αναγνωρίζει μέσα σε όλα, τις χαρές και τις καλές στιγμές της ζωής ώστε να δημιουργεί θετικά αποθέματα και όμορφες εμπειρίες στα οποία θα μπορεί να ανατρέχει για να αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα με ψυχραιμία?

Ποια είναι η στιγμή που ο καθένας από εμάς αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του για ψυχική, πνευματική και σωματική γαλήνη και ευημερία ώστε να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στον κύκλο του?

Μεγάλωσα σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Ήρθα στην Ελλάδα για να σπουδάσω ψυχολογία στο πρόγραμμα ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Ειδικεύτηκα στις Διαταραχές Άγχους παιδιών και εφήβων στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων, εκπαιδεύτηκα επίσης στην Χοροθεραπεία μέσα από πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεχίζω μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ψυχιατροδικαστικής στην Ιατρική Σχολή.

Άρχισα να αναρωτιέμαι και να προβληματίζομαι για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα μέσα από την εργασία μου ως ψυχολόγος και χοροθεραπεύτρια σε διάφορα σχολεία στα οποία εργάστηκα στην Αθήνα, μέσα από διάφορες δομές ψυχικής υγείας, ψυχιατρεία, Μ.Κ.Ο, σχολές χορού και Ευρωπαϊκά Προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με τον χορό και την κίνηση έχω μία χρόνια εξαιρετικά σχέση από την περίοδο των πρώτων σχολικών μου χρόνων. Συγχρόνως με τις σπουδές μου στην ψυχολογία και τη συνεχή επιμόρφωσή μου μέσα από σεμινάρια και συνέδρια που παρακολουθούσα σε αυτό τον τομέα, σπούδασα και μοντέρνο χορό ISDT στη σχολή χορού All That Dance της Αθήνας, συνέχισα το μπαλέτο, το σύγχρονο χορό, το Tango και ήμουν επίσης για πολλά χρόνια μέλος ομάδας Capoeira. Έλαβα μέρος σε διάφορες παραστάσεις και επιδείξεις εντός και εκτός  Αθήνας ανακαλύπτοντας με τα χρόνια τον κοινωνικό δεσμό που δημιουργεί αυτός ο κλάδος και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στη μη λεκτική επικοινωνία.  Βλέποντας τις ευεργετικές ιδιότητες  που έχει ο χορός σε μένα και κατ΄επέκταση στον κύκλο μου, σπούδασα Χοροθεραπεία συνδυάζοντας έτσι τα δύο μεγάλα πάθη μου, την ψυχολογία και τον χορό με στόχο την συναισθηματική και πνευματική νοημοσύνη, την σωματική υγεία και ισορροπία.

Πώς ο χορός και η κίνηση μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας, τον εαυτό μας και τη ζωή μας?

Στο επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε σε τι είναι θεραπευτική μια ομάδα χοροθεραπείας! http://skeppsy.gr 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.