Η καθημερινότητα είναι κάτι που συχνά μπορεί να μας εντυπωσιάσει , μπορεί όμως και να μας δημιουργήσει συναισθήματα που ενεργούν με αρνητικό τρόπο στη σκέψη μας και στο τρόπο που εκφραζόμαστε . Η καθημερινότητα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα βιωματικά μοτίβα που χρειάζεται ο άνθρωπος για επιβιώσει και να καλύψει τις καθημερινές συναισθηματικές ανάγκες, συντροφιά , παρέα , ασφάλεια , στόχους και όνειρα για το μέλλον .

Πως τα επιτυγχάνει όλα αυτά ;

Η οικογένεια είναι το πρώτο μοτίβο που έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος και βιώνει την ανατροφή , την καθοδήγηση , την πρώτη αναγνώριση μέσα από την οικογένεια . Την αποδοχή και την φροντίδα που είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία συμπεριφοράς που μπορεί ο ίδιος να αποκτήσει και να αναπτυχθεί η προσωπικότητα του με τρόπο υγιή . Τι εννοούμε όμως με αυτό ;

Μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε τη κατάσταση ως έχει , να βιώνουμε τα συναισθήματα μας σε όλη τους την έκταση καταλαβαίνουμε , ψηλαφούμε τη δυσκολία που βιώνουμε , δεν την φοβόμαστε αλλά την αναγνωρίζουμε . Εντοπίζουμε τα αδύναμα σημεία μας και δυναμώνουμε μέσα από τη διαδικασία της κατανόησης και της σκέψης .

Μετά την οικογένεια ακολουθεί το σχολείο . Είναι η πρώτη μας είσοδο στην μεγάλη ομάδα της κοινωνίας . Εκεί μαθαίνουμε μέσα από την αποδοχή μια άλλη μορφή της αναγνώρισης . Να μπορούμε να συμμετέχουμε στο κοινωνικό σύνολο δημιουργώντας το δικό μας ” σημάδι ” ή κοινωνικό χαρακτήρα μέσα στην ομάδα . Μέσα από τη καθημερινή τριβή με τα δρώμενα ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες και βιώνουμε τη κοινωνική μας ωρίμανση μέσα από τις συναισθηματικές αλλαγές που νιώθουμε μέσα στο σύνολο .

Το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου είναι η προσωπικότητα . Ο χώρος εκείνος δηλαδή που αναπτύσσει τη σκέψη του , τη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προκλήσεων και την επιτυχία των στόχων του . Η προσωπικότητα είναι το σημείο εκείνο του ανθρώπου που δοκιμάζεται καθημερινά και χρειάζεται τη προσοχή και τη φροντίδα μας .

Στις δυσκολίες λοιπόν μαθαίνουμε όχι μόνο να βιώνουμε αλλά και να ισορροπούμε τα συναισθήματα μας . Είναι καταστάσεις που έρχονται στη ζωή μας για να μας θυμίσουν τα βήματα που ξεχάσαμε να κάνουμε ή ότι πρέπει να εκπληρώσουμε κάποιους στόχους απαραίτητους για την επιβίωση και το μέλλον μας .

Οι αντιδράσεις ποικίλουν . Συνήθως είναι σπασμωδικές , αγχώδης . Κυριαρχεί το συναίσθημα της αδικίας και η συμπεριφορά του θυμού . Μας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις που πυκνά συχνά μπορούν να μας καταστήσουν έρμαια στα παρωχημένα συναισθήματα μας .

Οι δυσκολίες είναι κανόνες ζωής που έρχονται να μας υπενθυμίσουν ακόμη μια φορά πως είμαστε κομμάτι της κοινωνίας , κομμάτι της ίδιας της ζωής . Μας δείχνουν το πως να ονειρευόμαστε και το πως να κάνουμε βήματα μπροστά για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας .

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.